Meteen naar de inhoud

Waar was je al die tijd? – Op weg naar helend contact

  Wie ben ik?
  Mijn naam is Peter Pijpers, ik ben theoloog, pastoraal psycholoog, counselor, schrijver, dichter en Tai Chi leraar. Ik ben grondlegger van de Psycho Motorische Tai Chi (PMT) en de Fundamenteel Persoonlijke Counseling (FPC). Naast dit heb ik een eigen praktijk en leidt op in de PMT en FPC en geef les in Tai Chi, Zen, acupressuur en Chi Gong. Regelmatig geef ik bij een HBO-instelling colleges in agogische vakken.

  Waarom dit boek?
  We leven in een maatschappij vol snelle contacten maar met een contactarme samenleving. Er is zoveel eenzaamheid en lijden. De cijfers liegen er niet om: maar liefst 33 procent van de arbeidsongeschiktheid wordt veroorzaakt door geestelijk lijden. Wekelijks geeft een jongere aan niet meer te willen leven. De geestelijke gezondheidzorg functioneert niet meer naar behoren. Leren hulpverleners nog wel om echt contact te maken? Leren ze eerder afstand te bewaren en zijn protocollen leidend?

  Waar gaat dit over?
  Tijdens college vertelde een studente dat zij vijf jaar in therapie was geweest bij vijf verschillende psychologen. Met geen van deze psychologen was het gelukt om echt contact te maken. De studente begon te huilen en vroeg: WAAR WAS JE AL DIE TIJD? Dit is de titel van dit boek geworden met de ondertitel: Op weg naar helend contact.

  Is helend contact eigenlijk wel mogelijk? In dit boek onderneem ik een zoektocht naar helend contact. Verschillende theorieën en ideeën uit de wereld van de psychologie, filosofie en theoretische natuurkunde, fungeren hierbij als wegwijzer: De Wounded Healer van de analytisch psycholoog Jung, een Presentietheorie van Andries Baart, het begrip tussen-denken van de filosoof Henk Oosterling en vele anderen met hun ideeën over het begrip compassie. Ter verheldering komen gaandeweg ook (soms pijnlijke) momenten uit het persoonlijk leven en de praktijk van mij aan de orde.

  Gedurende deze zoektocht houdt de taalfilosoof Wittgenstein mij gezelschap. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een eigen gedicht. Met dit boek wordt beoogd een weg ontdekken naar helend contact, ter ondersteuning van de hulpverlener en ter troost van diegene die het helend contact zo nodig heeft.