Ga naar de inhoud

Behandelen met eigen ervaring – Onbewust bekwaam!?

    Waar gaat jullie boek over?

    Ons boek beschrijft de gezamenlijke zoektocht van professionals om hun eigen ervaringen met herstelprocessen een plek te geven in hun opleiding en werk. Gedurende enkele jaren hebben we vele groepen “behandelen met eigen ervaring’ begeleid, vele professionals met eigen ervaring gesproken en het thema geïntegreerd in regulier onderwijs. Dit heeft geresulteerd in praktische handvatten voor professionals met eigen ervaring, alsmede voor onderwijskundigen, managers en onderzoekers. Tegelijkertijd schijnt het boek daarmee een ander perspectief op “ervaringsdeskundigheid’.   

    • Waarom hebben jullie dit boek geschreven?

    We kwamen er in ons werk als docent verpleegkunde en social work achter dat we niet goed in staat waren studenten met eigen ervaring een veilige leer- en werkomgeving te bieden. Dat was een zeer pijnlijke constatering en daar wilden we verandering in aanbrengen. We zijn met studenten, ervaringswerkers, professionals met eigen ervaring, docenten, onderzoekers en anderen in gesprek gegaan, bezochten congressen, lazen alles wat er over geschreven was en zijn gewoon begonnen met een gezamenlijk gesprek… wat leidde tot een groep, wat leidde tot een kleine beweging… en dat het heeft mogen leiden tot dit boek hadden we 7 jaar geleden niet kunnen bedenken.

    • Wie zijn jullie?

    We werken nu beiden als docent Verpleegkunde bij Avans Hogeschool. Pim heeft een achtergrond als gepromoveerd psycholoog en ik als verpleegkundige en SPV in de ggz en verslavingszorg met een master Social Work. Daarnaast hebben we beiden allerlei leuke nevenactiviteiten, zitten beiden in een lectoraat van de hogeschool en zijn altijd betrokken bij onderzoeken en implementatietrajecten in het sociaal domein of  in (inter)nationale ggz-organisaties.  

    • Waar is je boek te vinden?