Meteen naar de inhoud

Mayim – Levend water, zo heet ik, zo ben ik.

  Waar gaat je boek over?

  Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van Mayim, van in de buik van haar moeder tot nu, een ernstig gehandicapte eenentwintigjarige vrouw. De lezer wordt meegenomen in de meest uiteenlopende fragmenten uit haar leven, het zijn de sleutelmomenten die haar en haar dierbaren vormen tot wie ze zijn. Deze momenten zijn veelzeggend door het oog voor detail, de zorgvuldige balans tussen beschrijvingen en gedachten, en de dialogen die zeer natuurlijk aanvoelen. Het is een verhaal vol emoties, het brengt je humor, verdriet, een schaterlach en toont je de kijk op het leven vanuit een rolstoel. Het resultaat is een krachtig werk van een bijzonder persoon waar je als lezer van gaat houden.

  ‘Mijn naam is Mayim. Mayim is de combinatie van de letters in de namen van mijn ouders en mijn broer. Michelle, Marcel, verbonden door een Y-grec. Het symbool van samenkomst. Confluentie zoals mijn vader dan plechtig zegt. Mayim. Dat werd mijn naam. En zo begint mijn levensverhaal.

  Mayim heeft ook een betekenis. Toen ik acht maanden oud was vertelde een professor van het Academisch Medisch Centrum dit aan mijn ouders. In het Hebreeuws betekent Mayim water. Levend water dus. Ik omarm het. Het is trouwens dezelfde professor die toen de wonderlijke vormen van mijn hersenen ontdekte op een MRI-scan.’

  Waarom heb je dit boek geschreven?

  Ieder mens heeft een eigen waarde, ongeacht de onderlinge verschillen. Waardigheid is de kern van iedere persoon en heeft te maken met het gevoel van geluk. De waarde van ieder mens staat los van de beoordeling van je maatschappelijke relevantie. De reden dat ik dit boek samen met Mayim, onze ernstig gehandicapte dochter, schreef. Voor mij is dit mijn eerste roman, maar zeker niet mijn laatste. Zij inspireerde, ik formuleerde. Mayim woont thuis, in Almere, met haar ouders en oudere broer en in een gewone stadswijk, tussen vrienden en buren, die haar waarderen om wie ze is. Het boek is een beschrijving vanuit haar perspectief: via interessante observaties en vanuit een invalshoek die je niet altijd verwacht.

  Mayim vertelt direct aan de lezer in woorden die je duidelijk maken dat ze in leeftijd weliswaar meerderjarig is, maar verstandelijk niet ouder dan een jaar of twaalf. Ik kom zelf in deze autobiografische roman ook aan het woord, maar vaak om iets uit te leggen of toe te lichten. Verder denkt Mayim als een volwassene, anders werd het een kinderboek en dat is het zeker niet. Het is ook geen lotgenotenboek wat sommigen denken als ze een foto van een jonge vrouw in een rolstoel zien.

  Een journaliste schreef me: ‘Dat heen en weer bewegende cameraperspectief wat je doet, dat goed uitschrijven is moeilijk. Het betekent voor een beginnend literair schrijver dat je moet jongleren met drie ballen tegelijk: de plaats, de (poëtische) betekenis en de functie van je woorden. Kolder blijft precies op dat stuk overeind door zijn ontwapenend eerlijke werkwijze. Je ziet hem als vader door zijn rug gaan, als hij Mayims rolstoel over een Venetiaanse brug wil duwen en als schrijver bijna verzuipen in de emotie als de 18-jarige Mayim voor het eerst gaat stemmen. De onmacht, onkunde en onhandigheden die het leven voor hem tekenend maken vormen ook de ingrediënten voor de diepere filmische laag. De stijl die je onder de inhoud voelt ontwikkelen is prikkelend, anders, krachtig en veelbelovend. Lezen dit boek. Dit zou wel eens “de eerste van Rembrandt” kunnen zijn en de volgende komt eraan. Het beste moet nog komen.

  –          Wie ben jij?

  Ik ben een schrijver/designer/communicatiespecialist die met vele materialen zijn werk weet te vormen. Wil je dit boek begrijpen als onderdeel van mijn kunst, is het zinvol om ook andere (meer ruimtelijke) werken van mij te bekijken. Het is niet voor niets dat architectuur, de meest overkoepelende klassieke kunst, mijn grootste liefde is. Ik bouw met de verhalen, zoals je met legosteentjes doet, een onbegrijpelijke wereld duidelijk voor je op: De wereld van mijn dochter Mayim.

  Boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven bekijken we niet zelden met enige scepsis. Ten onrechte, zo leert mijn boek. Het is volgens velen een prachtig boek geworden en zou een breder publiek mogen krijgen. Want het bevat wel een flinke boodschap aan de wereld. Het resulteert in een monumentaal, liefdevol en inspirerend document, over de impact van een meervoudige handicap.

  –          Waar is je boek te vinden?

  Het boek Mayim, levend water, is te koop bij www.boekscout.nl en www.bol.com. Het ligt sowieso bij boekhandels in de regio Flevoland, maar boekhandels kunnen het boek voor je bestellen via Boekscout. Het isbn-nummer is: 9789464315356