Meteen naar de inhoud

Bepaal de waarde van ervaringsdeskundigheid

  Koppel de kostprijs los van de vergoeding aan de ervaringsdeskundige

  Niet alle ervaringsdeskundigen kunnen of willen betaald worden. Dit moet voor de inzet van de ervaringsdeskundige niet uitmaken. Het bedrag dat voor de inzet van een ervaringsdeskundige betaald wordt, moet gelijk zijn. Soms wordt dit bedrag betaald aan de ervaringsdeskundige, soms aan de organisatie waar deze ervaringsdeskundige voor werkt en soms aan een doel dat in overleg met de ervaringsdeskundige wordt betaald. Dit kan bijvoorbeeld zelfs een goed doel met een ANBI-status zijn.

  Maak de marktconforme waarde concreet

  “Alles van waarde kost geld”. Ervaringsdeskundigheid heeft meerwaarde, en er is een groeiende vraag naar ervaringsdeskundigen. Door het in geld uit te drukken, krijgen ervaringsdeskundigen en opdracht-/werkgevers een beter besef van de meerwaarde. De marktconforme waarde is vergelijkbaar met wat niet-ervaringsdeskundigen voor dezelfde rol of taak zouden ontvangen. Bij hoog kennisintensief werk is dat meer dan € 100 per uur, voor voorlichters een boekenbon, vrijwilligers in het buurthuis krijgen ontwikkel-kansen en één keer per jaar een etentje. Werknemers volgen de CAO. 

  Voorbeelden tarief ervaringsdeskundigen

  Maak budget vrij

  Binnen enkele jaren moet het vanzelfsprekend zijn om voor de inzet van ervaringsdeskundigen naar waarde te betalen. Als dit nog niet gebeurt, kan er op de begroting van 2024 budget gereserveerd worden dat de weg hiervoor vrij maakt. Voor de functies waar het werk bijdraagt aan empowerment en dagbesteding van de ervaringsdeskundigen, kan dit uit zorgbudgetten. 

  Maatwerk oplossing voor inkomsten naast een uitkering

  Door uitkeringen en arbeidsbeperkingen kunnen en willen niet alle ervaringsdeskundigen betaald worden. Zolang hier geen oplossing voor is, moet maatwerk mogelijk zijn. Geef ervaringsdeskundigen de keuze de vergoeding uit te laten betalen, reserveren of bestemmen voor een organisatie, goed doel of samen uit te werke opties.  Opdrachtgevers kunnen de marktconforme waarde betalen door financiering van bijvoorbeeld ondersteuning, van een organisatie waar de ervaringsdeskundige bij is aangesloten of van een bemiddelingsorganisatie die afspraken maakt met aangesloten ervaringsdeskundigen.