Ga naar de inhoud

Van persoonlijke tot collectieve ervaringskennis

Infographic van schuifbalk met gekleurde vakken: Zelf ervaren (Doorleefde eigen ervaring en processen), Met anderen (Besproken in contact met gelijken), Door anderen (Voorlichting en sociale media), Over anderen (Ervaringsverhalen uit boeken en media), Vakkennis (werkervaring en opleiding), Theorie (Beschrijvingen en concepten

Deskundig over ervaringen van anderen

Hoe verder kennis afstaat van je eigen ervaring, hoe theoretischer het wordt. Dat gaat in een aantal stappen. Het begint met leren van anderen. Je bouwt kennis op over de ervaringen van anderen. Dit heet collectieve ervaringskennis. 

  • Persoonlijke ervaringskennis bestaat uit alles wat je hebt geleerd door zelf te ervaren en daar op te reflecteren. 
  • In gesprekken met anderen leer je ook van elkaar. Je zal je jezelf herkennen in wat iemand zegt, en die ander herkent zich weer in wat jij zegt. 
  • Door de ervaringen van anderen leer je jezelf steeds beter kennen. Als je iemand spreekt, kan je ineens geraakt worden. Er valt een kwartje, of de opmerking resoneert nog een tijdje na. 
  • Via boeken en uit de media horen we ook ervaringsverhalen over andere mensen. Daardoor leer je hoe het is om te leven met ziektes en uitdagingen die je zelf niet hebt. 
  • Sommige mensen leren tijdens hun werk van anderen. Zeker hulpverleners die dagelijks met cliënten praten, bouwen zo vakkennis op die vergelijkbaar is met collectieve ervaringskennis. 
  • Tegelijkertijd bouw je theoretische kennis op. Je leert bijvoorbeeld bij over de achtergronden van je situatie, of behandelmogelijkheden voor je ziekte.