Meteen naar de inhoud

Over ons

Landelijk kennisnetwerk ervaringsdeskundigen

De Veerkracht Centrale bestaat uit netwerken waarin ervaringsdeskundigen met dezelfde soort werk of dezelfde achtergrond samenwerken. Iedereen die zichzelf wil ontwikkelen rondom veerkracht en ervaringsdeskundigheid is welkom. Met elkaar maken we de inzet van ervaringsdeskundigheid beter en bekender. We organiseren lezingen, geven trainingen en bieden het podium waar onze deelnemers hun werk kunnen presenteren. We zetten ons in voor de belangen van ervaringsdeskundigen, onder andere meer erkenning en betere vergoedingen.

Wij zijn mensen met veerkracht. Ruime levenservaring op het gebied van leven en welzijn heeft ons sterker gemaakt. Onze kennis en deskundigheid gebruiken we om anderen verder op weg te helpen, en de samenleving inclusiever te maken.

In het kort

De Veerkracht centrale
in steekwoorden

Wat?

Mensen en de samenleving veerkrachtiger maken.

Meer ruimte creëren voor ervaringsdeskundigheid en het werken met eigen ervaringen.

Wie?

Ervaringsdeskundigen: mensen die hun levenservaring gericht en deskundig inzetten in hun werk.

Met verschillende achtergronden, actief in allerlei soorten werk en vrijwilligerswerk. Mensen die werken vanuit hun hart.

Waar?

Door heel Nederland. Vrijwel alle activiteiten zijn (nog) online.

Hoe?

Scholen en voorlichten, verbinden, faciliteren en ondersteunen, innoveren en belangenbehartiging

Onze kernwaarden

Vertrouwen in

Veerkracht

We vertrouwen op veerkracht in jou,
we vertrouwen op veerkracht in de samenleving, want we kennen veerkracht in onszelf.

Draagkracht – draaglast

Balans

Iedereen heeft kwetsbaarheden én krachten. Blijf in balans, versterk je draagkracht en/of verklein de lasten die je moet dragen

Het hoort er bij

Acceptatie

Het leven zit vol hordes, dalen en valkuilen. Pas jezelf of de situatie aan wanneer dat helpt. Herken en erken wat je niet kan veranderen.

Onze werkwijze 

Door dicht bij onszelf te blijven, kunnen we anderen helpen met de lessen die wij in het leven leerden. 

Deskundig

We zijn 3x deskundig want we integreren 3 bronnen van kennis in ons werk. Scholing, werkervaring en levenservaring.

Betrokken

We leven met je mee. Met compassie, zonder medelijden. Begripvol, want het leven kan ellendig zijn. We volgen liever ons hart dan een protocol. 

Share & Care

We delen onze kennis en deskundigheid. Iemand verder op weg kunnen helpen is het mooiste dat er is. 

” In de zwarte periodes van mijn leven, heb ik het meeste geleerd. Over mezelf, over het leven en over het omgaan met mijn beperkingen. Ik heb ervaren dat veerkracht overwint. Die positieve boodschap wil ik uitdragen.

Trudy Jansen
Initiatiefnemer Veerkracht Centrale

Waardering ervaringsdeskundigen

Extra aandacht verdiend ons grote project ‘Waardering ervaringsdeskundigen’. Daarin werken we aan betere vergoedingen en salarissen voor het werk van ervaringsdeskundigen. We beschrijven de vele functies en soorten werk voor ervaringsdeskundigen. Bovendien roepen we op om daar een reëel tarief voor te betalen. Meer informatie is te vinden op de website van dit project.

De kracht zit in mensen

Het netwerk van de Veerkracht Centrale bestaat uit een groep enthousiaste en gemotiveerde ervaringsdeskundigen. Een netwerk van ZZPers en vrijwilligers. Sommigen werken vrijwillig, anderen zien het als aanvulling op hun coachpraktijk.

Deskundigen
Coaches en vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp. Soms geven ze lezingen of zijn ze gespreksbegeleider bij een thematafel. Van elke coach in ons netwerk verwachten we een actieve bijdrage aan de community.

Gastheren en gastvrouwen
De vrijwilligers die je ontvangen en wegwijs maken in het café en bij alle activiteiten. 

Organisatoren
Plannen van activiteiten, administratie, de website bijhouden en zorgen voor publiciteit. De Veerkracht Centrale draait op deze vrijwilligers.

Zorgzaamheid naar elkaar is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Ieder mens zit wel eens minder goed in z’n vel. De balans tussen jouw draagkracht en de lasten die je moet dragen. Dát is waar het bij de Veerkracht Centrale om draait. Als iemand door een slechte dag of periode niet goed kan werken, zijn we er voor elkaar. .

Iedereen werkt op een professioneel niveau. We hebben geen lange termijn doel, wel een droom. Dat blijft een bewegende stip op de horizon. Beslissingen nemen we zoveel mogelijk samen. Iedereen kan ideeën voorstellen en uitwerken. Een kernteam houdt overzicht en neemt zonodig de regie.

vrijwilliger toont rood hartje

Aansluiten bij het netwerk

Onze deur staat wijd open voor nieuwe deelnemers aan ons netwerk. Professionele coaches kunnen aansluiten bij het coachnetwerk, andere ervaringsdeskundigen zijn welkom als vrijwilliger.

Onze kijk op vrijwilligerswerk

Alle vrijwilligers werken vanuit onze kernwaarden, dus we zijn betrokken bij elkaar. Die vrijheid werkt alleen als we weten waar we aan toe zijn. Vrijwilligerswerk is vrijblijvend, we houden niet van contracten. We verwachten wel dat je doet wat je belooft en het laat weten als er iets niet lukt.


Samenwerking

We werken graag samen met andere organisaties.

Mind, landelijk platform GGZ

Veelgestelde vragen