Meteen naar de inhoud

Inkomsten naast een uitkering

  Ervaringsdeskundigen met een uitkering lopen het risico gekort te worden zodra zij bijverdienen. Uit onderzoek van de LCR blijkt dat 92% niet weet wat voor effect bijverdienen heeft op hun financiële situatie. Uit angst gekort te worden, wil men geen vergoeding accepteren. 

  Voorbeelden van maatwerk oplossingen

  • De ervaringsdeskundige sluit zich aan bij een sociale coöperatie die de inkomsten ontvangt. Deze coöperatie voegt dit bedrag toe aan een persoonlijk budget dat bijvoorbeeld aan scholing besteed wordt. De coöperatie onderhoudt contact met gemeente en uitkeringsinstanties om alle regels goed toe te passen. 
  • Een ruime interpretatie van het begrip onkosten. Bijvoorbeeld door voor het geven van een presentatie de nieuwe kleding en het kapperbezoek te zien als representatiekosten. 
  • Alle kosten die de belastingdienst bij ondernemers als aftrekposten ziet, kunnen zo overgenomen worden. 
  • In te ruilen punten sparen. Met het geven van een voorlichting ontvangt de ervaringseskundige punten om te besteden aan diensten of producten van andere ervaringsdeskundigen. 
  • De ervaringsdeskundige zoekt uit welke regels gelden voor zijn/haar specifieke situatie en krijgt hier desgewenst ondersteuning bij. 

  Tegelijkertijd moet gewerkt worden aan oplossingen voor het onderliggende probleem. Door een lobby moet toegewerkt worden naar meer duidelijkheid over de regels, de mogelijkheid meer bij te verdienen, een garantiefonds voor mensen die onvoorzien toch gekort worden of rechten kwijt raken en veel ervaringsdeskundigen pleiten voor invoeren van een basisinkomen.