Vergoeding aan cliëntenorganisatie

Bij ervaringsdeskundigen die werken via patiëntenorganisaties, ontvangt meestal de organisatie de betaling. Zij gebruiken de vergoeding om de kwaliteit en continuïteit van het werk te waarborgen.
- Een deel van het geld is bestemd voor begeleiding en scholing van de ervaringsdeskundige die voor of via hen werken. Deze vrijwilligers kunnen daardoor deelnemen aan heel gerichte cursussen, zoals bijvoorbeeld een cursus van de gespecialiseerde academie van PGO-Support.
- Om de continuïteit te kunnen garanderen zijn organisaties vaak continue op zoek naar nieuwe ervaringsdeskundigen. Ze werven mensen voor werkgroepen, en uit die werkgroepen komen nieuwe inhoudelijk deskundigen voort. De werkgroepen krijgen organisatorische ondersteuning, en vaak ook inhoudelijk en procesmatig.
- Om collectieve ervaringskennis actueel te houden, verzamelen cliëntenorganisaties informatie onder hun achterban. Vaak is er een jaarlijks onderzoek, zodat ontwikkelingen gevolgd kunnen worden. Ze houden ook nieuwe ontwikkelingen en wetenschappelijke literatuur bij.
- Om expertise uit te dragen en samen te werken met anderen, nemen organisaties deel aan netwerken. Het kunnen netwerken met ervaringsdeskundigen zijn, of met professionals. Soms lokaal, soms landelijk.