Meteen naar de inhoud

Vergoeding inzet ervaringsdeskundigheid

    hand met pen die een bonnetje schrijft

    Ervaringsdeskundigheid is waardevol.
    Opdrachtgevers moeten gangbare tarieven betalen,
    ervaringsdeskundigen moeten dit gewoon vragen.

    Vergoeding inzet ervaringsdeskundigheid

    Geef kennis niet gratis weg, het is waardevol. Zeker kennis over het leven met een beperking en het omgaan met verlies. Niet voor niets worden ervaringsdeskundigen vaak gevraagd voor onderzoek, voorlichting en inspraak.

    Veel ervaringsdeskundigen werken als vrijwilliger. Ze vragen geen vergoeding voor hun werk. Uit bescheidenheid of omdat er geen geld beschikbaar is. Organisaties en instellingen moeten daarom vooraf zélf vaststellen welke vergoeding reëel is.

    Gangbare tarieven houden rekening met het soort kennis en de vaardigheden om dit in te brengen. Het vertegenwoordigen van een achterban vraagt een grotere deskundigheid en meer voorbereiding dan alleen je eigen ervaring inbrengen. De vergoeding is daardoor hoger. Inhoudelijk experts, bijvoorbeeld op het gebied van toegankelijkheid, kunnen duurdere ‘hoogwaardige inbreng’ leveren. Het is zoals bij elk ander werk: het niveau en het soort werk bepaalt de vergoeding.

    Wat is een normaal bedrag?


    > Voor meedoen aan een enquête is een boekenbon oké.

    > ZZPers en organisaties kunnen tot zo’n 100 euro per uur vragen voor hoogwaardige inzet van ervaringsdeskundigheid. (bruto, inclusief alle kosten)

    Verschil
    > Een gesprek met de buurvrouw of andere mensen in het eigen netwerk, is onbetaald.

    > Werken met mensen die je eerder niet kende, is (vrijwilligers)werk.

    De cliëntenorganisaties die zijn aangesloten bij Patientenfederatie Nederland hebben gangbare tarieven vastgelegd. Lees de toelichting bij de afgesproken tarieven.

    PGO-Support adviseert om op organisatieniveau te regelen dat de inzet van ervaringsdeskundigen onderdeel wordt van de begroting. Daarbij gaat het vaak om uurtarieven tussen de 50 en 125 euro, afhankelijk van de expertise en ervaring die gevraagd wordt.


    Ervaringsdeskundigen bij de Veerkracht Centrale zijn solidair met elkaar,
    ze geven kennis niet gratis weg.


    Werken via de Veerkracht Centrale

    De Veerkracht Centrale bemiddelt tussen ED en opdrachtgevers. Voor ZZPers, vrijwilligers en alles er tussen in.
    We hanteren dezelfde tarieven als de Patiëntenfederatie Nederland. Ervaringsdeskundigen kunnen individuele afspraken maken over hoe ze hun vergoeding willen krijgen. Het kan bijvoorbeeld ook in bonnen of door te sparen voor een gratis training. Dit zorgt dat ook mensen met een uitkering iets terug kunnen krijgen voor hun inzet.

    Zolang er ervaringsdeskundigen zijn die geen vergoeding vragen, wordt het voor anderen lastiger om dat wel te doen. Als je het geld zelf niet wilt, en ook geen afspraken over een andere vergoeding wil maken, kan het geld naar de organisatie waar je voor werkt. Bij de Veerkracht Centrale zijn we heel flexibel en denken met iedereen mee.

    Meedoen aan ons netwerk? Mail : info@veerkrachtcentrale.nl