Meteen naar de inhoud

Beschrijf je ervaringsdeskundigheid

  Model typering ervaringsdeskundigen

  Met model Typering Ervaringsdeskundigen krijg je meer inzicht in wat je kan, en welke lessen je geleerd hebt van het leven. Als je wilt werken als ervaringsdeskundige kan je na het invullen van dit model gerichter zoeken en (vrijwilligers)werk vinden dat bij je past. Je kan het ook gebruiken om je CV op te stellen, zodat je duidelijk uit kan leggen wat jouw meerwaarde is.

  Model Typering ervaringsdeskundigen

  De kracht van dit model is dat het woorden geeft aan de verschillen tussen ervaringsdeskundigen. Het model maakt inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn, en wat er specifiek is aan de verschillende rollen en functies. Daarmee kan je uitleggen waarom ervaringsdeskundigen zo belangrijk zijn. En belangrijker nog: wat jouw kracht is en waarom jij geschikt bent voor een bepaalde functie.

  Het model is opgebouwd uit vier categorie├źn. De eerste twee zijn bedoeld om duidelijk te maken wat je te bieden hebt, daarna volgt een categorie over de manier waarop je jouw ervaringsdeskundigheid in wilt zetten en tot slot een categorie over de vergoeding die daar bij past.

  Het model is ook te gebruiken voor werkgevers en andere mensen die een ervaringsdeskundige zoeken. Lees verder

  Werkwijze

  1. Typeer je ervaringsdeskundigheid

  Beschrijf je levenservaring. Benoem de ervaringen die
  die je in wilt zetten en wat je daar van hebt geleerd. Leg uit wat je hebt geleerd door eigen ervaring, en hoe dit is aangevuld door ervaringen van anderen. Zoom in op je ervaringskennis, ervaringskunde, ervaringsinzicht (wijsheid) en ervaringsbegrip.

  2. Beschrijf wat voor ervaringsdeskundige je bent

  Beschrijf wie je bent en wat jou kenmerkt als ervaringsdeskundige. Zoom in op je netwerk, motivatie, competenties, of je beperkingen hebt in je persoonlijk functioneren en eventueel welke aanpassingen je gebruikt.

  3. Beschrijf het werk dat je wilt doen

  Beschrijf op welke manier jij je ervaringsdsekundigheid in wilt zetten. Neem in deze beschrijving het werkveld op, en in wat voor rol(en) je wilt werken.

  4. Benoem de waardering

  Vergelijk de resultaten van de eerste drie stappen met mensen in andere beroepen en vrijwilligersfuncties. Zo kan je bepalen met welke functie dit het beste te vergelijken is. Jij bent hetzelfde waard.
  Dit is het bedrag dat er betaald moet worden. Beschrijf daarna de bestemming van dat bedrag en welke vergoeding je zelf wilt/kan ontvangen.

  Wil je werken als ervaringsdeskundige?
  Stel een CV op met model Typering ervaringsdeskundigen, zodat je precies weet wat je wilt en wat je waard bent.
  Veerkracht Centrale, kennisnetwerk ervaringsdeskundigen
  Tweet