Ga naar de inhoud

Trauma’s veroorzaken veranderingen in ons brein

    Door Tura Gerards

    In zijn boek “The Body Keeps The Score” uit 2014 doet de Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk (1943) een krachtige en warmhartige poging om een gigantische knuppel in het hoenderhok van de DSM-psychiatrie te gooien. Hij vertelt wat ruim 30 jaar werken met getraumatiseerde mensen hem geleerd heeft én… welke conclusies psychiaters en andere hulpverleners daaruit mogen trekken.

    Van der Kolk
    schuift de DSM-5 aan de kant; de tijd van patiënten beoordelen op symptomen en gedragskenmerken, en hen daarna medicijnen voorschrijven, mag nu wel voorbij zijn. Medicijnen zijn bruikbaar, maar er is behoefte aan werkelijke oplossingen voor het ondraaglijk lijden voor miljoenen mensen met trauma.

    Dit boek is geen felle aanklacht tegen de huidige psychiatrie. Maar met resultaten uit wetenschappelijk onderzoek, studies en getuigenissen van patiënten schudt Van der Kolk elke hulpverlener en ons allemaal krachtig wakker.

    De belangrijke conclusie van Van der Kolk: de traumabeleving van volwassenen en kinderen die in hun jonge jeugdjaren zijn blootgesteld aan (emotionele) verwaarlozing, geweld en/of seksueel misbruik, is van een ander kaliber dan de traumabeleving van volwassenen ten gevolge van oorlogen, geweld, (verkeers)ongelukken en natuurrampen. Er is een nieuwe diagnostische omschrijving nodig die de vele aspecten van ontwikkelingstrauma verheldert, meer onderzoek mogelijk maakt en de weg vrijmaakt voor effectieve behandelingsmethoden.

    CIJFERS UIT ONDERZOEK
    “Incest komt extreem zeldzaam voor, slechts bij ongeveer 1 op de 1.100.000 mensen”; dat schreven Freedman en Kaplan in 1974 in hun toonaangevende boek Comprehensive Textbook of Psychiatry. Waarbij ook nog mogelijke voordelen geopperd werden: de incestslachtoffers zouden minder kans hadden op psychoses. Bijna niet te geloven.

    Van der Kolk presenteert 40 jaar later resultaten uit diverse onderzoeken en de conclusies zijn van een geheel andere orde dan wat Freedman en Kaplan ons wilden doen geloven. Zoals: 50% van de Amerikaanse kinderen onder 12 jaar heeft ervaring met minimaal één ernstige traumatiserende prikkel (emotionele verwaarlozing, geweld, seksueel misbruik, getuige zijn van geweld tussen vader en moeder en andere familieleden). En 19 tot 38% van de mensen die als kind seksueel misbruik hebben ervaren, blijken te maken te hebben met volledig geheugenverlies.

    Wil je meer lezen? Ga dan naar het volledige artikel op LinkedIn:
    https://www.linkedin.com/pulse/traumas-veroorzaken-wezenlijke-veranderingen-ons-brein-tura-gerards/