Logo Reade

Nieuwe beroepsgroep in de revalidatiebehandeling

Inhoud

Het Nederlands Tijdschrift Revaliatiegeneeskunde plaatste deze resultaten van een onderzoek naar de inzet van ervaringsdeskundigen.

Bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie in Amsterdam, zijn sinds 2010 twee ex- revalidanten in dienst die werkzaamheden verrichten als ervaringsdeskundigen. Deze ervaringsdeskundigen waarvan één met een beenamputa- tie en één met een dwarslaesie hebben ieder een diagnosegebonden groep (pool) met vrijwillige ervaringsdeskundigen samengesteld.

De volgende definitie voor ervaringsdeskundige wordt in Reade gehanteerd: ‘Een ervaringsdeskundige is iemand met een doorleefde/verwerkte ervaring die vanuit zijn diagnosegebonden achtergrond kennis, ervaring en vaar- digheden (van hemzelf en anderen) deelt met lotgenoten met als doel hun revalidatieproces te bevorderen. De erva- ringsdeskundige heeft een opleiding gevolgd om zijn ervaringskennis op deskundige wijze te delen met anderen en richt zich op participatie.’

Doelen van de werkzaamheden zijn: het verschaffen van perspectief, bijdragen aan emancipatie/ eigen regie, helpen bij het herwinnen van empowerment en het coördineren van de pool van ervaringsdeskundigen.

Aantal pagina's            3 pagina's

Jaar van uitgave          2013

Schrijvers                      E. Vollbracht, M. van der Leeden, M. Brok, J. Dekker, J.M. Stolwijk­Swüste

Uitgave                           Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde


Gratis Download

RC Vollbracht - Nieuwe beroepsgroepen in de revalidatiebehandeling