Meteen naar de inhoud

Politieke betrokkenheid van ervaringsdeskundigen

  use your voice inscription on gray background

  Mensen met een beperking zijn politiek niet erg actief

  Het ministerie van Binnenlandse Zaken constateerde dat ervaringsdeskundigen relatief weinig deelnemen aan politieke activiteiten. Zo heeft slechts 0,5% van de 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders een beperking. Ook in andere politieke rollen zijn weinig ervaringsdeskundigen actief, bijvoorbeeld als gemeenteraadslid, fractieondersteuner, burgerraadslid of bij een politieke partij. De redenen liggen zowel in de persoon zelf (beperkte kennis van zaken of gering zelfvertrouwen) als in de omstandigheden (beperkte financiĆ«le en fysieke toegankelijkheid en de soms stigmatiserende of onwetende houding van instanties).

  Aanjaagteam politieke participatie 

  Een aanjaagteam met bestuurders met een beperking moet dit gaan doorbreken. Het team bestaat uit burgemeester Marleen Sanderse, Gemeenteraadslid Tjarda Struik, statenlid Arjan Koerts, bestuurder hoogheemraadschap Rob van den Hoek.  

  De leden van het aanjaagteam zetten zich de komende periode als ambassadeurs in om de politiek en het bestuur meer inclusief en divers te maken. Dit doen zij door mensen met een beperking te ondersteunen bij politiek actief worden, maar ook door gemeenten, waterschappen en provincies te stimuleren om zich toegankelijk op te stellen en passende vormen van ondersteuning te bieden. De aanjagers gaan presentaties houden voor belangenorganisaties, politieke partijen en beroepsverenigingen. Het doel is het enthousiasmeren van mensen met een beperking en het ontvankelijk maken van instanties voor de participatie van deze burgers. Ze gaan politieke partijen adviseren over hoe zij mensen met een beperking kunnen betrekken.  Ze zijn beschikbaar als sparringpartner voor mensen willen weten hoe zij een activiteit voor meer politieke participatie kunnen opzetten. En ze geven aan het ministerie van Binnenlandse zaken door wat zij hierbij tegenkomen. 

  Het persbericht van het ministerie

  Naast de 0,5% die het ministerie noemt, zijn er natuurlijk veel meer mensen met een beperking politiek actief, vooral in de belangenbehartiging. Wat kunnen zij de aanjagers leren? Welke boodschap kunnen zij meegeven aan het aanjaagteam, om zo in het land te laten verspreiden?

  De Veerkracht Centrale organiseerde een dubbele voorlichtingsbijeenkomst.

  1. een lid van het aanjaagteam vertelde over de mogelijkheden om politiek actiever te worden
  2. ervaringsdeskundigen vertelden aan het aanjaagteam-lid over wat ze al doen.