Meteen naar de inhoud

Overprikkeld of gewoon moe?

  Overprikkeld of gewoon moe?

  Overprikkeling als kenmerk van autisme

  Donderdag 11 april was ik op de Dag voor de Ervaringsdeskundigen in Hengelo, bij de stand van de Veerkrachtcentrale. Dit was een enerverende, boeiende, leerzame, interessante dag, die volgens mij voor iedereen goed was. We (de drie mensen van de Veerkrachtcentrale) hebben veel goede gesprekken gehad met veel deelneemsters en een enkele deelnemer aan deze dag. En natuurlijk kostte dat veel energie en natuurlijk was ik moe na zo’n dag. 

  Heeft dat met mijn autisme te maken of geldt dit eigenlijk  voor iedereen?

  • Ik denk dat er bij de organisatie niemand was die niet moe naar huis ging.
  • Ik denk dat er bij de deelnemers niemand was die niet moe naar huis ging.
  • Ik denk dat er bij de standhouders niemand was die niet moe naar huis ging.

  Oftewel ik denk niet dat er mensen zijn die niet moe naar huis gingen.

  Waarom heet het bij mij dan overprikkeling? Is dit wel overprikkeling?

  Overprikkeling is een term die bij mensen met autisme/ autistische mensen/ autisten (streep door wat je niet van toepassing vind) een veel gebruikte term. Vooral wanneer je veel te doen hebt, zeg maar een voor jou drukke dag hebt gehad. Maar ik vind dat deze term soms ten onrechte wordt gebruikt en daarmee stigmatiserend is. Met: ‘je bent niet moe, je bent overprikkeld’ wordt dan eigenlijk bedoelt: ‘je hebt last van je autisme’.  Terwijl dat niet zo is.

  Hou me ten goede, ik ben echt wel eens overprikkeld. Iik heb van sommige situaties meer last dan iemand die de diagnose niet heeft.

  Maar de term hoeft ook niet te pas en te onpas gebruikt te worden.

  Waarvan acte.

  André