Het leven zelf is de belangrijkste scholing voor ervaringsdeskundigen.
Een opleiding kan helpen dit als werk in te zetten.
Persoonlijke ontwikkeling of bijscholing zorgt voor verdieping.

Training en opleidingen voor ervaringsdeskundigen

Om als professioneel ervaringsdeskundige te kunnen werken, moet je vanuit een helikopterview je eigen ervaring bewust in kunnen zetten. De meeste ervaringsdeskundigen volgen daarvoor een beroepsopleiding. Andere ervaringsdeskundigen kiezen voor een erkenning van Eerder Verworven Competenties. De oorspronkelijk manier werkt ook nog: je eigen persoonlijke ontwikkeling, met eventueel losse trainingen, is soms voldoende.

Direct naar overzicht beroepsopleidingen

Is een opleiding nodig om ervaringsdeskundige te worden?

Een opleiding helpt om betaald werk te vinden als ervaringsdeskundige. Het is niet verplicht, maar steeds meer werkgevers vragen om een diploma. Het soort opleiding hangt af van het soort werk dat je wilt gaan doen.

Belangenbehartigers

Voor ervaringsdeskundigen in de belangenbehartiging is geen specifieke opleiding. Wel zijn er talloze cursussen en trainingen. Voor vrijwilligers van cliëntenorganisaties worden deze bijvoorbeeld aangeboden door PGO-Support Academie. Deze organisatie ondersteunt cliëntenorganisaties vanuit financiering van het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Ervaringsdeskundigen in een cliëntenraad of adviesraad binnen de gemeente volgen meestal met de hele raad trainingen. De Veerkracht Centrale biedt via Niets over ons, zonder ons trainingen aan voor belangenbehartigers die met het VN-verdrag werken.

Ervaringswerkers / ervaringsdeskundigen in de zorgsector

Beroepspleidingen zijn gericht op Ervaringswerkers die (willen) werken in de zorg- of welzijnssector. Ze beschikbaar op meerdere niveaus. Dit gaat van korte trainingen tot volledige opleidingen bij MBO- en HBO-instellingen. Ze verschillen van elkaar in opzet, tijdsinvestering en kosten. Ook is het mogelijk om te leren in de praktijk en de ‘Eerder Verworven Competenties’ vastte laten leggen in een EVC.

Bij al deze leertrajecten is de ervaring die iemand heeft het vertrekpunt. Naast wetenschappelijke en professionele kennis, is het toch vooral de ervaringskennis die dit zo’n bijzonder beroep maakt.

EVC: Erkenning zonder opleiding

Het voordeel van een diploma is dat het voor toekomstige werkgevers duidelijk is wat ze van je kunnen verwachten. Voor ervaringsdeskundigen die geen opleiding willen volgen, is het mogelijk om “Eerder Verworven Competenties” te laten registreren. Dit is een erkende manier om aan te tonen dat je over de benodigde deskundigheid bezit.

Bureau Sterk heeft onderzocht wat hiervoor nodig is. Via hen kan je de EVC-erkenning aanvragen.

Beroepsopleidingen

De oorspronkelijke opleidingen voor ervaringsdeskundigen zijn ontwikkeld binnen de (GGZ-)cliëntenbeweging. Meerdere organisaties bieden dit nog steeds aan. Inmiddels zijn er ook opleidingen binnen het  regulier beroepsonderwijs.

Om een eerste indruk te krijgen, zijn hier wat verwijzingen naar beroepsopleidingen. Ze zijn ingedeeld volgens de opleidingsniveaus in het regulier onderwijs.


MBO-BBL

 • Howie the Harp, bijzonder omdat jouw herstelproces deel uitmaakt van het totale leerproces. 
 • Zadkine, Begeleider GGZ met ervaringsdeskundigheid (BGE)
 • Edasu, opleiding voor ervaringsdeskundigen armoede en sociale uitsluiting
 • Summa College, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen / ervaringsdeskundige
 • Reinier van Arkel, Opleiding verpleegkunde, topopleiding ervaringsdeskundigheid
 • GEO GGz Ervaringsagoog Opleiding, IGPB en Vrijwilligers Academie Amsterdam (Nog niet officieel ingedeeld op dit niveau)

AD


SPH

 • Windesheim, SPH met ervaringsdeskundigheid
 • LOI, SPH met ervaringsdeskundigheid

Post HBO

 • LEV, Leergang Ervaringsdeskundigheid Veerkracht
 • Windesheim, Ervaringsdeskundigheid bij professionele zorg- en dienstverleners

Overig

 • TOED, IGPB en HvA
 • MOVE, Markieza Opleiding Verdieping Ervaringsdeskundigheid
 • LFB trainingen, Samen Sterker
 • CCW, Chronisch ziek en werk

Levenslang leren. Voor ervaringsdeskundigen is dat vanzelfsprekend

Wil je jezelf verder ontwikkelen? Bekijk het  trainingsaanbod Veerkracht Centrale.


Lees verder in het Handboek ervaringsdeskundigheid