Meteen naar de inhoud

Jan Troost

  Ode aan een ervaringsdeskundige

  Foto

  Jan Troost

  Al 50 jaar voorvechter van gehandicapt Nederland

  Jan Troost heeft zijn sporen ruim verdient. Al in 1972 organiseerde hij de allereerste demonstratiemars van jongeren met en zonder handicap. Dat is 50 jaar geleden! Later was hij onder andere voorzitter/directeur van de Landelijke Gehandicaptenraad, nu Ieder(in), waar toen volgens mij zo’n 50 (ervaringsdeskundige) professionals werkten. Hij was vooral boegbeeld van de beweging. 

  Jan verdient zijn sporten nog dagelijks bij. Als projectleider toegankelijkheid en wonen bij Zelfregiecentrum Nijmegen, en vanuit zijn eigen bedrijf Inclusie Verenigt.  Spreekstalmeester, dagvoorzitter, inleider, regisseur, producer. Vlogger. Hij maakte al honderden uitzendingen met Mari Sanders.

  Voorvechter van gehandicapt Nederland, dat hij zichtbaar maakt op terugnaardebossen.nl en Aparticipatie.nl. Op die website komen mensen aan het woord die tot begin jaren tachtig in internaten in de bossen en duinen van Nederland woonden. 

  Laat je door hem inspireren, en leer van zijn werk. Even googlen is genoeg om je een avond te verbazen over hoe iemand met zo’n lange geschiedenis in het werk toch nog altijd zo enthousiast en betrokken blijft. In zijn eigen woorden: “Ik geloof in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving.”
  troostoverleven.nl