Meteen naar de inhoud

In Memoriam: Petra Ybeles Smit

  Veerkracht ervaringsdeskundige van het eerste uur Petra Ybeles Smit (1963-2020) is op 6 februari plotseling overleden.

  Foto Petra Ybeles Smit
  In Memoriam: Petra Ybeles Smit

  Petra was een opvallende persoonlijkheid. Betrokken, politiek geëngageerd mens en actief zoveel ze kon. De laatste jaren had maar een paar uur per dag energie. Buiten Nijmegen afspreken kon ze daardoor niet meer. Toch bleef ze actief en kritisch. Betrokken bij de start van de Veerkracht Centrale, en altijd bereidt om mee te denken en stukken te becommentariëren. Met haar kennis als theoloog en bestuurskundige, maar zeker haar scherpe geest, maakte ze altijd relevante opmerkingen.

  Als ervaringsdeskundige actief in vele ‘wereldjes’

  Petra was een breed georiënteerde ervaringsdeskundige. Ze was actief in meerdere ‘doelgroepen’. Trudy Jansen, directeur Veerkracht Centrale: “Ik leerde Petra kennen toen het nog Peter was. We zetten ons allebei in voor mensen met een lichamelijke beperking. Petra werkte in die tijd bij de chronisch zieken en gehandicaptenraad. Toen ik door het hele land lotgenotengroepen opzette voor de Depressie Vereniging, kwamen we elkaar weer tegen. Petra was een van de eerste deelnemers. Ze bleek ook veel last te hebben van haar psychische beperkingen. Weer een paar jaar later werkten we samen aan de uitbreidingsset Depressie van het bordspel ‘n Steekje Los. Steeds viel haar betrokkenheid op, maar zeker ook haar intelligentie en inzicht in ontwikkelingen.
  Het is een gemis dat Petra de laatste jaren nog maar zo weinig energie had en alleen nog op de achtergrond betrokken kon zijn.
  Daarna kwam Petra uit de kast als lesbische transvrouw. Vanuit die ervaringsdeskundigheid maakte ze zich sterk voor de positie van LHBTI-ers in kerk en samenleving.

  Petra kreeg een bijzonder mooi en paginagroot naschrift in dagblad Trouw.

  “Haar activistische pleidooien werden versterkt door haar persoonlijke ervaringen, al stoorde die ervaringsdeskundigheid haar ook. Ze wist maar al te goed dat haar grenzeloze ambitie meer tot bloei had kunnen komen als ze in een gezond lijf was geboren. “

  dagblad Trouw, 16 maar 2020

  Uit respect voor haar vele werk, laten we haar profiel op deze website staan: Petra Ybeles Smit Dank voor alles.

  Deelnemers startbijeenkomst Veerkracht Centrale

  error: Stuur een mailtje als je de informatie of afbeelding wilt gebruiken. Meestal doen we er niet moeilijk over.