Wat is een ervaringsdeskundige?

Iedereen die werk maakt van ervaringsdeskundigheid kan dat op zijn of haar eigen manier doen.

  •  Ervaringsdeskundig  is gangbaar Nederlands voor ‘het hebben van een ervaring’.
  •  Ervaringsdeskundige is de naam van een beroep.
  •  Een ervaringsdeskundige is iemand die jou begrijpt omdat hij of zij hetzelfde heeft meegemaakt.
 

Definitie van ervaringsdeskundige in het Wikipedia woordenboek:

Een ervaringsdeskundige is 'iemand die door ervaring deskundig is geworden op een bepaald terrein, die iets weet doordat hij het heeft meegemaakt’.

 

Werk maken van je ervaringsdeskundigheid

Veel mensen zetten hun ervaringsdeskundigheid in om anderen te helpen. In een patiëntenorganisatie, als voorlichter of belangenbehartiger. Of gewoon, in het dagelijkse contact met de mensen om hen heen. Want het delen van dezelfde ervaring verbindt krachtiger dan welke boekenwijsheid dan ook.

Ik werk als beleidsmedewerker aan de inclusieve samenleving

Ik heb een eigen praktijk. Ontspanningsmassages werken tegen depressie.

Voor het beroep 'ervaringsdeskundige' is meer nodig. Er zijn ongeveer 2.000 mensen die in een zorginstelling anderen begeleiden als ervaringswerker, herstelcoach, peerworker of 'ervaringsdeskundige'. Naast eigen ervaring, is extra kennis en deskundigheid nodig. Daar hebben ze een opleiding voor gevolgd, of ze hebben het in de praktijk geleerd. Bovendien werken in de zorg ervaringsdeskundige hulpverleners met een ander beroep. Zij combineren hun ervaringsdeskundigheid met hun eigen vak, waardoor ze hun werk nog beter kunnen doen.

Verschillende visies

Door de verschillende betekenissen van het woord 'ervaringsdeskundige', ontstaat onduidelijkheid. Sommige mensen vinden dat je pas ervaringsdeskundig bent na het volgen van de opleiding. Anderen gebruiken de naam 'ervaringsdeskundige' zoals  in het woordenboek gebruikt wordt.

De vraag is niet OF iemand ervaringsdeskundig is. De opmerking 'Jij bent geen ervaringsdeskundige, want je hebt geen opleiding' sluit mensen buiten, terwijl juist ervaringsdeskundigen voor ínclusie zijn. Een betere vraag is: "Hoe ervaringsdeskundig ben jij?". In onderstaand schema staan de bijbehorende vaktermen uitgelegd.