Meteen naar de inhoud

Exclusie, segregatie, integratie en inclusie

  Discrimineer jij?

  Waarschijnlijk wel. Ik ken niemand die wíl discrimineren, maar we doen het toch. Vaak onbewust. We sluiten mensen buiten, of ontnemen hen kansen. Alleen door te begrijpen hoe discriminatie en uitsluiting werkt, kunnen we zorgen dat het vermindert. Zelf vind ik bijgaande plaatjes daarbij erg duidelijk.

  Exclusie

  Sluiten we mensen buiten?

  Natuurlijk, dat kan niet anders. Voor iedere situatie valt wel een groep te bedenken die niet mee kan doen. Bijvoorbeeld door een beperking waar geen aanpassing voor mogelijk is. Of door taalproblemen, geldgebrek of tijdgebrek.

  Laten we vooral zorgen dat we niet structureel dezelfde groepen uitsluiten. En laten we steeds opnieuw alert zijn en blijven proberen iedereen welkom te heten. Design4all moet het nieuwe normaal zijn. 

  Segregatie

  Zetten we groepen apart? 

  Ja, dat doen we. En soms kiezen mensen er ook zelf voor. Dove mensen vormen in Nederland een hechte gemeenschap. Hetzelfde geldt voor culturele minderheden. Het is fijn als je in je eigen taal kan communiceren. En gelukkig vinden we het in Nederland ook normaal om ons best te doen om beleid in al die talen toegankelijk te maken.

  Ik ga zelf trouwens een cursus gebarentaal doen. Als ik klaar ben zal ik in het afgezonderde groepje een groen balletje inkleuren. 

  Integratie

  Vormen zich groepen binnen de samenleving? 

  Ja dat gebeurt. Al dan niet uit vrije keuze. Dit is bijvoorbeeld het geval als we wel aandacht besteden aan fysieke toegankelijkheid, maar niet aan sociale. Het gebeurt als we vol goede bedoelingen een buurthuis rolstoeltoegankelijk maken en openstellen voor mensen uit de psychiatrie. De kans is groot dat bezoekers uit deze groepen zich toch niet thuis voelen. Ze voelen zich bekeken, en worden dat vaak ook. Hoe fijn is het dan om aan tafel te kunnen gaan zitten bij iemand die eenzelfde soort beperking heeft.  

  Social media versterkt de integratie. Het is nu zoveel makkelijker om mensen te vinden die hetzelfde denken als wijzelf. Als we niet opletten, leven we straks allemaal in onze eigen bubbel. 

  Inclusie

  Past iedereen als individu in de totale samenleving?

  Ja natuurlijk. Niemand in Nederland wil discrimineren. Laten we genieten van de diversiteit. Het heeft zoveel voordelen om mensen te ontmoeten die anders zijn dan jijzelf. Meer hoeft daar toch niet over gezegd te worden?