Dossier Veerkracht

Table Of Contents

Veerkracht

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om op te staan als je gevallen bent. Om te buigen, maar niet te barsten. 

Veerkracht is niet voor iedereen even groot. Kwetsbare mensen kunnen heel veerkrachtig zijn, terwijl ‘succesvolle mensen’ dat niet automatisch zijn. Sommige mensen krijgen in hun leven nu eenmaal steeds zware klappen te verwerken. Op een gegeven moment is dat niet meer vol te houden.  

Blijf in balans

Je kan veerkracht zien als een weegschaal, met aan de ene kant je draagkracht en aan de andere kant je draaglast. Zodra je draaglast groter is dan je draagkracht, ben je uit balans. Het maakt niet uit of er aan beide kanten twee kilo of twee gram op de weegschaal staat. Het een is niet beter dan het ander. Wat telt is dat je voldoende kracht hebt om de zware kant van het leven te dragen. 

symbolische balans

Vergroot je draagkracht

De eerste manier om veerkracht te versterken is door goed voor jezelf te zorgen. Daarmee zorg je dat je minder snel uit balans bent, en meer draagkracht krijgt. Soms is dat heel eenvoudig. Als je ziek bent, is je veerkracht een stuk lager dan wanneer je gezond bent. Naar je huisarts gaan en je laten behandelen kan je veerkracht dan snel herstellen. Meestal is er meer nodig. Gezond leven, voldoende ontspanning, sporten, gezond eten, niet teveel werken… je kent de rijtjes wel. 

Verminder je draaglast

Je kan veerkracht ook versterken is door gewicht van je schouders te halen, oftewel ‘je draaglast te verminderen’. Misschien zijn problemen op te lossen, of kan je hulp inschakelen. Of misschien moet je ergens mee leren leven. 

Blogs

No post found!