Meteen naar de inhoud

Autist of persoon met autisme?

  VU-psychologiestudent Riley Buijsman (20) heeft onderzoek gedaan naar voor taalgebruik rond autisme onder in totaal bijna vijfhonderd volwassen deelnemers van het Nederlands Autisme Register. Zij konden kiezen tussen zogeheten identity first language (IFL) of (PFL).

  Identity First Language (IFL)

  • Autist
  • Iemands identiteit staat voorop

  Person First Language (PFL)

  • Persoon met autisme
  • Iemands identiteit komt op de tweede plaats

  Riley concludeerde dat deelnemers die op het werk te maken hadden gehad met discriminatie de voorkeur geven aan IFL. Ze noemen zichzelf dus vaker ‘autist’ of ‘autistisch persoon’. Terwijl deelnemers die meer zelfstigma ervaren – dus negatiever naar hun eigen autisme kijken – liever PFL gebruiken. Ze geven dus de voorkeur aan de formulering ‘persoon met autisme’.

  Riley: ” het meest verrassende vond ik dat discriminatie niet op dezelfde manier werkt als zelfstigma en dat er sprake lijkt te zijn van een omgekeerd effect: juist als iemand wordt geconfronteerd met discriminatie, lijkt dit te leiden tot méér identificatie met het eigen autisme. Andere studies laten dit ook zien. Mogelijk is je autisme ook zichtbaarder naarmate je jezelf meer identificeert met de diagnose. Dat kan vervolgens weer de kans op discriminatie vergroten.”

  Lees het volledige artikel uit het NVA magazine op deze website.