Meteen naar de inhoud

Armoede is hip

  Gezicht Linda de Mol, tekst armoede is niet eerlijk

  Armoede is hip.
  Of eigenlijk: laten merken dat je armoede erg vind is hip.

  Door: Trudy Jansen

  Zielige mensen helpen

  Iedere keer dat ik het spotje van de Linda Foundation hoor over arme kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, komt de stoom uit mijn oren. Een meewarig stem, die doelbewust de suggestie wekt dat deze kinderen niet gelukkig kunnen zijn. Je zal zelf maar uit zo’n gezin komen. En Sire zendt een vergelijkbaar spotje uit. Waar haal je je waardigheid vandaan als je op de radio hoort dat je zielig bent? 

  Zielige arme Nederlanders helpen is inmiddels al heel normaal. 
  Honderden vrijwilligers bij de Voedselbank. Ze doen hun best, en het is zeker aardig. En het geeft een goed gevoel iets voor anderen te kunnen doen. Of op de deur bij onze Dorcas: je kan daar als vrijwilliger de állerarmsten helpen. Blijkbaar is gewoon arm niet meer erg genoeg.  

  Stoppen met de voedselbank

  Zullen we gewoon stoppen met de Voedselbank, kledingbank en de Linda Foundation die arme kindjes helpt? Linda stelt dat armoede niet eerlijk is. Natuurlijk niet. Dat moeten we dus bij de wortel uitroeien. Niemand in Nederland hoeft arm te zijn. We houden armoede met z’n allen in stand. Vroeger kregen mensen gewoon genoeg bijstand om zélf alles te kopen. Het was zeker geen vetpot. Maar je was niet afhankelijk van liefdadigheid. 

  Als alle mensen die werken als vrijwilliger zich nu eens in gaan zetten voor een leefbaar minimuminkomen. Stemmen op een partij die dat gaat regelen, brieven schrijven aan politici, desnoods demonstreren. En misschien heeft Linda de Mol nog andere mogelijkheden voor invloed. 

  Het kan ook anders

  Ik weet nog hoe ik een paar jaar in armoede mijn Kids heb opgevoed. Veel hutspot gegeten. Maar beste Linda, ik was niet zielig. En dat zijn de arme mensen nu ook niet. Zeker, het is moeilijker geworden. Maar nog steeds geldt dat je ook zonder geld je kind kan verwennen. Van niets kan je iets enorm moois maken. In het bed van mama slapen is al een gratis cadeau. Zingend uit bed gehaald worden ook. En zo de dag door. Dat we mensen leren dat alles geld moet kosten, dát maakt arm. 

  Dus als je echt iets aan armoede wil doen, weet ik een betere spot: “17 miljoen Nederlanders accepteren dat er in een rijk land armoede is. Laten we het daar eens over hebben”.