Meteen naar de inhoud

Als dakloze je eigen woning bouwen

  Daklozen kunnen hun eigen woning bouwen.
  Dit simpele idee wordt in Den Haag uitgevoerd door het onlangs opgerichte Devjo.
  Klusprofessionals en daklozen werken hierin samen.

  Kan jij je eigen woning bouwen?

   “In de jaren dat ik thuisloos ben had ik zelf een huis kunnen bouwen, ondanks mijn 2 linkerhanden!”

  Eigenlijk een trieste uitspraak, maar tegelijkertijd een uitspraak die hoop en mogelijkheden biedt. Voor de thuislozen, voor de gemeente, voor woningbouw en dus voor het bedrijfsleven. 

  Challenge ‘Geef Thuislozen een thuis’

  De gemeente Den Haag hield de challenge “Geef Thuislozen een thuis”. Het leidde tot de oprichting van Devjo. Deze organisatie brengt thuislozen, de gemeente Den Haag en het (lokale) bedrijfsleven samen om nieuwe woonfaciliteiten te creëren. Momenteel bestaat team-Devjo uit 6 personen waarvan 50% ervaringsdeskundig is. Verder 2 hulpverleners (afgestudeerd SPH) en een ondersteuner. 

  De naam van een lokale voetbalclub

  De naam DEVJO is een symbool van wat er mogelijk is onder de juiste omstandigheden.

  Voetbalvereniging csv DEVJO speelde decennia in de kelderklasse van het Haagse amateurvoetbal. In de jaren ’90 gebeurde het onmogelijke in de jaren ‘90. De reeks successen hield niet op.
  Na promotie op promotie behoorde csv DEVJO ineens  tot de landelijke top.   

  Dit is waar óók het nieuwe Devjo voor gaat en staat. We verwachten dat we met het terug halen van deze naam en het (historisch) symbool meer aandacht naar ons toe kunnen trekken om effectiever te helpen bij het veranderen van de beeldvorming. Dit zal het uiteindelijk ook voor Devjo makelijker maken om de gewenste groei te realiseren.

  De brug van “kansloos” tot kansrijk.

  Devjo gelooft dat iedere persoon recht heeft op gelijkwaardige mogelijkheden en kansen om zijn of haar talenten te benutten en ambities te verwezenlijken. Devjo gelooft ook dat dat kan. Thuislozen zoeken vaak slechts een simpele (tijdelijke) woonoplossing. Daarmee kan men verder. Devjo gaat hen motiveren en inspireren. De thuisloze zélf doorbreekt de vicieuze cirkel door te “klussen”. Devjo staat hiernaast als inspirerende ondersteuner.

  Missie Devjo

  Het creëren van woonfaciliteiten door klusprofessionals in samenwerking met thuislozen. Hiermee word de zelfredzaamheid vergroot, kan de participant uit de uitkeringssituatie stromen, en wordt gelijktijdig het eigen woonprobleem opgelost, en het totale huisvestingsprobleem ingedamd. 

  Hoewel de Devjo oplossing simpel lijkt, zit er veel meer achter. In het logo komt dit terug door het V-teken. De V van:

  • Vrede; Den Haag is de stad van Vrede en Recht
  • Verzet;Thuislozen verzetten zich tegen de situatie. 
  • Vrijheid;Door en voor jezelf opgebouwd
  • Victorie;We overwinnen de persoonlijke problemen en daarmee een groot maatschappelijk probleem.