Inzetten eigen ervaring voor zorgprofessionals.

Als je als zorgprofessional je eigen ervaringen in kan zetten, heb je veel te bieden. Cliënten waarderen de openheid, en je helpt mee stigma’s tegen te gaan.
Openheid over je eigen ervaringen komt de behandeling van cliënten ten goede. Meer professionals zouden dat moeten doen, betoogden we vanuit de Veerkracht Centrale. Deze workshop is voor professionals in de zorg die hier open voor staan.
Werken met je eigen ervaringen kan op allerlei manieren en is niet ingewikkeld. Door je studie en werkervaring beschik je over de benodigde competenties. Het vraagt nog wel een persoonlijke ontwikkeling.
Deze workshop helpt je te ontdekken of jij je eigen ervaringsdeskundigheid in wilt gaan zetten, en hoe je dit aan kan pakken. Wil je open zijn in het contact met cliënten, of juist in teambesprekingen of intervisie. En wat post je over jezelf op Social Media? We verkennen de gevolgen die openheid voor jou persoonlijk kan hebben.

Beschrijving Workshop

Resultaat
  • Krijg zicht op jouw persoonlijke overwegingen om wel of niet opener te worden.
  • Kies bewust wat je wilt delen en wat niet.
  • Ken de verschillende mogelijkheden om je ervaringen in te zetten
  • Krijg handvatten voor het uitvoeren van je keuzes.

Na afloop van deze workshop heb je bewust gekozen of je jouw ervaringsdeskundigheid wel of niet wilt gebruiken in je werk. Je kent hiervoor verschillende mogelijkheden, zowel in het directe contact met cliënten/patiënten als tijdens je andere werkzaamheden. In het cliëntencontact zoek je naar de balans tussen professionele afstand en professionele nabijheid.  

Je gaat naar huis met een concreet stappenplan. Hierin heb je beschreven welke (mate van) openheid je wilt geven, en welke overwegingen je hierbij hebt gemaakt. Het bevat een overzicht van de mogelijke vormen die je aanspreken en hoe je uit gaat proberen of dit voor jou een geschikte manier is om je ervaringsdeskundigheid in te zetten. Onderdeel van het stappenplan is ook een beschrijving van wat voor jou nodig is om dit proces in veiligheid en met vertrouwen aan te kunnen gaan. Na deelname aan deze workshop kan je deelnemen aan intervisiebijeenkomsten.


Doelgroep

Deze training is voor professionals in de zorg en het Sociale Domein.  

  • Je hebt doorleefde ervaring die je wilt inzetten tijdens je werk.
  • Je staat open voor persoonlijke ontwikkeling.

Welke ervaringsdeskundigheid heb je nodig?
Deze workshop richt zich op je ervaringen met een ziekte of beperking. Dit omvat medische kennis over je aandoening, praktische kennis over de bureaucratie waar je mee te maken krijgt, ervaringen waardoor je weet hoe het voelt om patiënt/cliënt te zijn, inzicht in zelfmanagement en reflectie op verwerking/herstel. De wil om jezelf te ontwikkelen is hierbij belangrijker dan de reeds opgedane deskundigheid.  


Inhoud workshop

Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: 
– Soorten ervaringsdeskundigheid.
– Aansluiten via herkenning en erkenning.
– Reflectie op eigen ervaringen. 
– Reflectie op sfeer en cultuur op je werk.
– Verschillende manieren voor openheid.
– Doel en doelgerichtheid.
– Eigen proces en zelfbescherming.
– Hoop en vertrouwen, rolmodel zijn.  


Werkwijze

Voorbereiding
Na aanmelding ontvang je een vragenlijst om voor jezelf in te vullen. Hiermee start je het proces van zelfreflectie.

De workshop
De groep bestaat uit 6 tot 10 personen. Na een kort gedeelte kennisoverdracht, passen we werkvormen toe gericht op zelfreflectie en verkenning van je werksituatie. Je krijgt de mogelijkheid een eigen casus of vraag in te brengen.
In het laatste gedeelte maak je de keuze of je wel of niet gaat werken met je ervaring. Je denkt na over eventuele voorwaarden en wat je moet regelen om dit proces met vertrouwen tegemoet te gaan. 


Kosten

€75,00

Literatuur

De Workshop is gebaseerd op het boek ‘Behandelen Met Eigen Ervaring, Onbewust Bekwaam!? Dit is geen verplichte literatuur, maar wel een aanrader.

Datum

02 sep 2021
Expired!

Tijd

10:00 - 16:00